Welke soorten brood zijn er? Dat is een goede vraag, want het ene brood is het andere niet. Er zijn immers ontelbaar veel broodsoorten. In deze blog bespreken we de voornaamste soorten, hun bestanddelen en eigenschappen.
Witbrood wordt gemaakt van het gemalen binnenste van de graankorrel. En dat kent iedereen natuurlijk beter als bloem. Wit brood is dan wel ietsje minder gezond als bruin- of volkerenbrood, toch zit het vol gezonde bestanddelen. Denk maar aan vezels, vitamines en mineralen.
De benaming tarwebrood of bruinbrood is wettelijk vastgelegd. Zo moet het voornaamste bestanddeel tarwemeel zijn. Dat komt tot stand door de combinatie van bloem en volkorenmeel. De verhouding tussen beide bestanddelen is meestal 50/50. Bruinbrood bevat meer vezels, vitamines en mineralen dan wit brood.
Volkorenbrood is het meest voedzame brood. Het wordt namelijk gemaakt van de hele graankorrel: van de kiem, meelkern en zemel. Gemiddeld bevat volkorenbrood bijna drie keer meer voedingsvezels dan witbrood.
Helaas kan je niet aan de buitenkant zien of je te maken hebt met een volkorenbrood of een bruinbrood. Je zal daarom altijd aan je bakker moeten vragen om een volkorenbrood. Koop je het in de supermarkt? Check dan bij de ingrediënten of je ‘volkorenmeel’ terugvindt.
Brood wordt meestal gemaakt van tarwe of rogge, maar in meergranenbrood – zoals de naam het al zegt – zitten verschillende granen, pitten en zaden. Bakkers gebruiken er vaak een combinatie van bloem en volkorenmeel voor. Meergranenbrood heb je in verschillende varianten: van wit tot bruin en volkorenbrood.
Speltbrood wordt niet gemaakt van tarwe, maar van spelt. Het is een graansoort dat vooral in de middeleeuwen veel werd gebruikt. De smaak kan je beschrijven als nootachtig. Onderzoek wijst uit dat spelt meer eiwitten, mineralen en meervoudige, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Helaas betaal je voor een speltbrood meer dan voor een tarwebrood.
Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt. Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.