WIE HEEFT BROOD UITGEVONDEN?

Wie heeft brood uitgevonden?

Wie heeft brood uitgevonden?

We eten het haast allemaal iedere dag, maar wie heeft brood uitgevonden? Hoe is het eigenlijk ontstaan? In deze blog lees je meer over de oorsprong van brood en hoe het een deel van ons dagelijks leven werd.

 

Hoe zagen de eerste broden eruit?

 

Goh, toch iets anders dan ons brood van de warme bakker. De prehistorische mens kauwde namelijk eerst op zaden en granen, wat vaak ten koste ging van hun kiezen. Zo’n 30.000 jaar geleden zagen ze in dat de granen beter tussen stenen konden gemalen worden.

Dat betekende eigenlijk de eerste stap naar het maken van brood. Nadat het graan vermalen was, maakten ze er met water een papje van. Dat papje lieten ze in de zon drogen op een hete steen of ze bakten er een harde koek van op het vuur. De tortilla, rotis, naan en pita lijken nog een beetje op dat soort brood.

 

Hoe ontstond brood zoals we het nu kennen?

 

Per toeval. Zo was het in het oude Egypte – zo’n 2500 jaar voor Christus – de taak van de slaven om iedere dag vers brood te bakken. Op een dag mengde een slaaf een restje deeg van de dag ervoor met het nieuwe deeg. Door het ‘verzuurde’, oude deeg smaakte het brood beter en was het luchtiger. Dat was het begin van het ‘gerezen brood’.

 

Vanaf wanneer was er sprake van de eerste bakkerijen?

 

Mensen bakten hun eigen brood tot de ver in de middeleeuwen, wat erg tijdrovend en vermoeiend was. Het roggebrood moest namelijk met de voeten worden geplet. Met de komst van de grote steden deden ook de bakkers hun intrede. Het werd een ambacht.

Vooral na de Tweede Wereldoorlog schoten de bakkerijen als paddenstoelen uit de grond, al is het aantal ondertussen weer flink teruggedrongen. En dat door het feit dat supermarkten ook brood verkopen. Al valt dat brood niet te vergelijken met het lekkere brood dat je krijgt bij je warme bakker.

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

 

Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt. Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.