ENERGIEMAATREGELEN: PROBLEEM NOG NIET VAN DE BAAN, WEL HOOPVOL SIGNAAL

Energiemaatregelen: probleem nog niet van de baan, wel hoopvol signaal

Energiemaatregelen: probleem nog niet van de baan, wel hoopvol signaal

De federale regering maakte vrijdag haar energiemaatregelen bekend. De maatregelen focussen voor het eerst niet alleen op gezinnen maar ook op ondernemers en kmo’s. Daarvoor haalt de regering de maatregelen uit de kast die in corona hun deugdelijkheid hebben bewezen. Een overzicht

  • Op fiscaal vlak verlaagt de regering de accijnzen voor de eerste schijf van het verbuik van gas en elektriciteit naar het Europees minimum voor de maanden november en december. Minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V) rekende voor dat het voor een bakker om een voordeel van 325 euro gaat. 
  • Betalingsuitstel voor sociale bijdragen: ondernemingen in moeilijkheden zullen hun sociale bijdragen over een lange periode kunnen uitsmeren, zonder sancties. Dat kan gaan over een periode van twaalf of 24 maanden en geldt voor 3 kwartalen. 
  • Tijdelijk werkloosheid 'energie': als bedrijven noodgedwongen de activiteiten stilleggen, vallen hun werknemers terug op een uitkering van 70% van een geplafonneerd brutoloon. Werkgevers moeten daar 6,10 euro per niet-gewerkte dag opleggen. 
  • Verhoogde energie-investeringsaftrek voor duurzame investeringen
  • Het moratorium voor faillissementen specifiek voor de energiekost: hiermee verbiedt de federale regering energieleveranciers om ondernemers te dagvaarden voor achterstallige schulden. Dit geeft vele ondernemers al enige ademruimte om deze periode te overbruggen.

De federale regering geeft met de steunmaatregelen een erg hoopvol signaal in deze economische zeer zware tijd, maar we beseffen heel goed dat de energieproblemen voor onze bakkers hier niet mee van de baan zijn. Nu is het vooral uitkijken naar de maatregelen van de Vlaamse en Brusselse regering. Vooral een snelle uitwerking van de gerichte steun voor bedrijven in moeilijkheden, op basis van het Europese steunkader, is cruciaal.