Of de broodkorst gezond is? Natuurlijk! Het is dus zeker aanbevolen om jouw kind de korstjes te laten opeten. In deze blog lees je meer over hoe de broodkorst ontstaat en of de korst nu eigenlijk gezonder is dan de binnenkant of net niet.
Het bakproces van brood zorgt voor een krokant, bruin kantje, ook wel ‘de korst’ genoemd. Die korst is een gevolg van een scheidkundige reactie tussen zetmeel, suikers en eiwitten, de zogenaamde Maillard-reactie.
Tijdens het bakken verdampt er water uit het brood, zowel aan het oppervlak als in de kruim oftewel de binnenkant van het brood. Daardoor blijft het brood koel en treedt er nog geen verkleuring op.
Geleidelijk aan zal er echter minder water uit de kruim van het brood verdampen, waardoor de temperatuur van het brood al snel tot meer dan 100°C stijgt. De korst van het brood droogt uit en bijgevolg zal de Maillard-reactie in z’n werk treden. Het resultaat? De mooie, bruine, krokante korst.
De broodkorst is even gezond als de kruim van het brood. Beide delen van het brood zijn namelijk identiek hetzelfde, want ze zijn uit hetzelfde deeg gemaakt. Het bakproces verwijdert geen voedingsstoffen en voegt er geen toe. De samenstelling blijft onveranderd.
Het is dus een fabeltje dat je kind door de korstjes te eten flink en groot wordt. Daar zorgt brood in het geheel voor. Wel zal het eten van de broodkorstjes de kauwtechniek van jouw oogappel stimuleren.
Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker bij jou in de buurt. Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker in jouw buurt. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.