HOE BROOD BEWAREN? LEES ONZE TIPS

Hoe brood bewaren? Lees onze tips

Hoe brood bewaren? Lees onze tips

Niets gaat boven vers brood van de warme bakker. Toch is het niet altijd mogelijk iedere dag naar de bakker te gaan. In deze blog lees je daarom hoe brood bewaren het best lukt. Zo kan jij langer genieten van ambachtelijk gemaakt brood.

 

1. Vermijd de koelkast

In tegenstelling tot andere voedingswaren, bewaar je brood het best niet in de koelkast. Het zetmeel in het brood verliest namelijk vocht bij temperaturen tussen -5 °C en +5 °C. Dat zorgt ervoor dat het brood sneller uitdroogt.

Al zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel. Als jouw sandwiches of broodjes belegd zijn met vis, kip of andere vleeswaren, moet je ze koel bewaren. Zo niet, worden die voedingswaren slecht en riskeer je een voedselvergiftiging.

 

2. Luchtdichte trommel of zak

Of je nu een trommel of een broodzak verkiest: de verpakking moet steeds luchtdicht zijn om het brood mals en zacht te houden. Je mag het niet in aanraking laten komen met lucht, want dan wordt het sneller hard.

 

3. Vriezer

Wie niet van plan is het brood onmiddellijk te consumeren, kan het ook bewaren in de diepvriezer. Hoe daarbij wel rekening met enkele ‘regeltjes voor eigen bestwil’. Eens het brood ontdooid is, mag je het niet meer terug invriezen. Dat is slecht voor de kwaliteit en het versnelt het verouderingsproces.

Ook laat je het brood best niet langer dan enkele weken in je diepvriezer zitten. Je zal anders merken dat het een droge smaak heeft gekregen.

 

4. Oud brood hergebruiken

Is het jou niet gelukt om het brood optimaal te bewaren en is het ietwat verouderd en hard geworden? Dan hoef je het niet onmiddellijk in de gft-bak te kieperen. Er zijn verschillende alternatieven in de keuken om het brood toch nog te benutten.

Van hard brood kan je immers nog croutons voor je soep maken. Of lekkere, traditionele wentelteefjes. Ook kan je het brood roosteren.

Zijn jouw pistolets of stokbroden zacht geworden? Dan is het mogelijk om ze weer een krokante korst te geven door ze 2,5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden op te warmen.

 

Vind nu een warme bakker in jouw buurt!

Heb je nu zin gekregen in een volkorenbrood van een warme bakker? Bakkers Vlaanderen is de snelste en kortste weg naar een warme bakker in jouw buurt.

Het maakt niet uit in welke gemeente of provincie je woont: bij Bakkers Vlaanderen vind je steeds een ambachtelijke bakker. Het enige wat je hoeft te doen, is hier jouw postcode of gemeente ingeven.