IS MAïSBROOD GEZOND?

Is maïsbrood gezond?

Is maïsbrood gezond?

Mensen zijn vandaag de dag steeds vaker op zoek naar gezonde alternatieven voor hun dagdagelijkse voeding. Voor vele mensen hoort een sneetje of meerdere sneetjes brood tot het vaste eetpatroon. Eet je brood met mate dan kan het perfect in eender welk dieetplan passen. Toch stellen vele mensen zich de vragen 'Hoeveel brood mag je eten om af te vallen?', 'Welk beleg gebruik ik het best?' en 'Bestaan er ook broden die gezonder zijn dan klassieke witte of bruine broden?' In dit artikel gaan we dieper in op de laatste vraag en bekijken we of maïsbrood nu echt zo gezond is. Het klinkt in ieder geval zo… maar wij nemen liever de proef op de som.

Is maïsbrood echt zo gezond?

Om op deze vraag te antwoorden, kunnen we niet beter doen dan naar de voedingswaardes van dit brood te kijken en dit te vergelijken met de voedingswaardes van andere broden. Enkel zo kunnen we deze vraag op gepaste en correcte wijze beantwoorden. Als we dit doen, zien we echter weinig verschil tussen onder meer maïsbrood en bruinbrood. Het aantal calorieën van bijvoorbeeld 45 gram brood is voor beide broden 188. Daarnaast zien we ook weinig verschil in de hoeveelheid vezels en eiwitten. Maïsbrood bevat iets meer vezels en iets minder koolhydraten maar het verschil is verwaarloosbaar. Ook met witbrood is het verschil miniem. Enkel het aantal vezels 2,1 gram vs 1,2 gram telt het dubbele. Maar dat geldt ook voor witbrood vs bruinbrood.

We kunnen dus stellen dat maïsbrood niet gezonder is dan je klassieke bruinbrood. Hiermee hebben we natuurlijk niet gezegd dat het niet lekkerder kan zijn. Maar zoals het gezegde gaat "Des goûts et des couleurs, on ne discute pas".

Is een maïsbrood wel een maïsbrood?

Maar is een maïsbrood wel een echt maïsbrood? Je zou verwachten dat het hoofdbestanddeel bij dit brood de maïs is. Toch is dit vaak niet het geval. Wie al eens een maïsbrood in bijvoorbeeld een supermarkt heeft gekocht, heeft misschien gezien dat dit type van brood in vele gevallen eigenlijk een veredeld tarwebrood is. De tarwe wordt gebruikt om het brood luchtig te houden. Komt er bij de bereiding dan helemaal geen maïs aan te pas? Toch wel, maar niet echt noemenswaardig. In vele gevallen wordt er namelijk maïsgries, grof gemalen maïsmeel, aan het brood toegevoegd zodat het de typische gele kleur krijgt. In verhouding met de tarwebloem gaat het echter maar om een zeer klein percentage. Hier en daar zou het kunnen dat er ook nog enkele maïskorrels als een soort van decoratie opduiken.

Beter is om eens te kijken bij je lokale ambachtelijke bakker of ze daar geen maïsbrood verkopen. Deze broden zijn van een vaak hogere kwaliteit en de verhouding tarwe-maïs is er ongeveer 50%. In deze broden vind je gegarandeerd ook een grotere hoeveelheid echte maïskorrels. Dus er bestaan wel degelijk echte maïsbroden, maar je checkt best even de ingrediëntenlijst of doet gewoon beroep op je plaatselijke bakker.

Gezond maïsbrood kopen bij je plaatselijke bakker

Het enige adres om het gezondste en echte maïsbrood te kopen, is nog steeds je plaatselijke bakker. Op ambachtelijke wijze creëren zij een brood dat de naam maïsbrood echt waardig is. Via Bakkers Vlaanderen vind je in een mum van tijd een bakker in jouw buurt.