DE LEKKERSTE KOFFIEKOEKEN MET PUDDING

De lekkerste koffiekoeken met pudding

De lekkerste koffiekoeken met pudding

Zondagochtend…net zoals zovele Vlamingen betekent dit naar goede gewoonte een bezoekje aan de bakker. Want zondag is het koffiekoekendag. Dat was en is toch hoe het er bij ons aan toegaat. Wat pistolets hier, een brood voor de dag nadien daar maar ook… koffiekoeken! En dan nog bij voorkeur koffiekoeken met pudding. Die smeuïge vulling maakt het koffiekoekplaatje immers helemaal compleet. Om je op weg te helpen, geven we graag een kort overzicht van de koffiekoeken met pudding die bij ons in de bovenste schuif liggen. Verschillende soorten koffiekoeken: van de koffiekoeken met ingebakken pudding over de typische vierkante koeken met chocolade tot een buitenbeentje dat we toch even wilden vermelden.

 

1. Koffiekoeken met ingebakken pudding

Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste, maar daarom niet minder lekkere, variant van koffiekoeken met pudding. Je vindt ze in allerhande vormen, maar meestal gaat het om een soort van strikvorm met aan beide zijden van de strik pudding die ingebakken werd. In Vlaanderen wordt deze koek ook weleens een koffiekoek met ingebakken crème genoemd. Over het algemeen gaat het bij deze koffiekoek om niet veel meer dan bladerdeeg en pudding. Soms zie je weleens een glazuurlaag op de randen van de koffiekoek of nog uitzonderlijker een laagje krieken of ander fruit. Wij zijn echter voorstander van de klassieke koffiekoek met ingebakken pudding in zijn meest pure en eenvoudige vorm… Never change a winning koffiekoek is ons motto!

 

2. Vierkante koffiekoeken met pudding

Vroeger was het bij ons thuis steeds een gevecht om de vierkante koffiekoeken met pudding. Je kent ze wel, bekleed met een laag chocoladeglazuur of met poedersuiker. De koeken met chocoladeglazuur hadden daarbij duidelijk de voorkeur. Het is meteen ook een reden waarom deze koffiekoeken met pudding zo moeilijk zelf te maken zijn. Om perfecte chocoladeglazuur en gegiste bladerdeeg te maken, moet je immers een geoefende bakker zijn die het nodige materiaal in huis heeft. Beter is om gewoon naar je plaatselijke ambachtelijke bakker te stappen en daar een of meerdere van deze lekkernijen te bestellen. Het kost je veel minder tijd en de smaak is onevenaarbaar. Vierkante koffiekoeken met pudding zijn een garantie op succes bij je gasten!

 

3. Geen koffiekoek maar ook lekker: de eclair

De éclair of eclair in het Nederlands. Ik zie al enkele ogen die beginnen glinsteren en monden die beginnen kwijlen. Officieel geen koffiekoek maar wel een overheerlijk gebak met pudding dat we gewoon even moesten vermelden. Een echt kolfje naar onze mond. Gemaakt om in een fractie van een paar seconden naar binnen te werken. En dat brengt ons meteen bij de naam van dit magische gebakje. Éclair betekent immers bliksemschicht in het Frans; een verwijzing naar hoe bliksemsnel je dit gebak met pudding kunt opeten. Wij houden er echter van om van iedere hap uitgebreid te genieten. De eclair is langwerpig en wordt ook weleens 'sjoeke' genoemd. Het gaat om een gebak gemaakt van kookdeeg, ook bekend als soezendeeg, dat wordt gevuld met pudding of banketbakkersroom. Het wordt afgewerkt met een laag chocolade (puur of mokka) of een glazuurlaag.

 

De beste koffiekoeken bij je plaatselijke ambachtelijke bakker

Je hoeft niet ver te zoeken om de beste koffiekoeken met pudding te vinden. Je zou je er zelf aan kunnen wagen, maar de kans dat het even lekker is als bij je plaatselijke ambachtelijke bakker is klein. Veel beter is om gewoon je bakker een bezoek te brengen. Op zoek naar een bakker bij jou in de buurt kijk dan eens op het platform van Bakkers Vlaanderen.